הורים וילדים

זחילת גחון- קריאת העצמאות של התינוק

לכבוד יום העצמאות שמתקרב אלינו, זה הזמן לדבר על השלב ההתפתחותי הראשון של התינוק לעצמאות ונפרדות – זחילת הגחון. נוכחתי לדעת כי הורים רבים לא נותנים דגש לזחילת הגחון ולא מודעים לשלב המורכב והחשוב ביותר בהתפתחות של התינוק. יש גם רופאים שיאמרו כי זמנה בטל מהעולם…

למעשה, זוהי זחילה מאד מורכבת מבחינת היכולת הגופנית של התינוק שמשלבת את כל שלבי ההתפתחות אשר נרכשו ע"י התינוק עד כה, בניהם: שכיבה על הבטן, הרמת ראש, תיאום בין חלק עליון לחלק תחתון, העברות משקל, התהפכויות, סיבוב סביב ציר ועוד. זו אבן בסיס חשובה במיוחד להטמעת יכולת התנועה הראשוניות של התינוק.

זחילת גחון- נראית כמו זחילה אינדיאנית -יד ורגל נגדית מתקדמות בתאום והגוף לא מתרומם הרבה מעל הקרקע.  זחילת הגחון מתחילה להתהוות בסביבות גיל 6-9 חודשים ולמעשה מאפשרת לתינוק להביא עצמו במודע ממקום למקום.  זהו גם השלב הראשוני לעצמאות אצל התינוק-כאשר תנועתי יותר ויכול להתנתק מהאם פיזית יחד עם ההתפתחות הקוגנטיבית –רגשית כשרוכש את "קביעות האובייקט". התינוק מפנים שאמא וכל מה שסביבו ממשיך להתקיים גם כאשר לא רואה אותו. ונמצא בו הביטחון להתקדם ולחקור את העולם.

Photo by Picsea on Unsplash

הזחילה כמו כל שלבי ההתפתחות ואפילו יותר משאר השלבים, משמשת כאמצעי תנועתי לבניית רשתות עצביות במוח ופיתוח מערכות קורדינציה ושיווי משקל.  כאשר מתחיל להשתמש באלכסונים-יד ורגל נגדית, עובדים שני חלקי המוח באופן מסונכרן. תינוק שזוחל בצורה נכונה את זחילת הגחון – יוכל לפתח ביתר קלות את שאר המיומנויות, זחילת 6 , הליכה, קפיצה, ועוד. חוסר תיאום יכול לגרום לכך שחלק מהתינוקות לא יזחלו על גחונם וידלגו ישר לזחילה על שש או שהזחילה לא תהיה מאורגנת (זחילה עם אלכסון אחד, גרירת רגל, במציאות כיום, בעולם המודרני, התפתחות הילדים היא לא "טבעית"– מצפיה בטלוויזיה ועד טרמפולינות, נדנדות, הליכונים ועוד. נוצר מצב כי זחילת הגחון לא מתפתחת באופן טבעי וישיר ועלינו מוטלת האחריות לאפשר תנאים מיטיבים למימוש המיומנות הזו:

    לאפשר לתינוק יכולת לדחוף את הרצפה עם הרגליים – לחשוף את כפות הרגליים והרגליים, להוריד גרביים ומכנסיים, בכדי שיחוש את גופו כמה שיותר וטווח התנועה שלו יגדל. 
  לאפשר לתינוק לשהות על משטח אשר ייתן התנגדות ויאפשר התקדמות במרחב ולחשוך למרקמים שונים: שטיח, רצפה, מזרן פעילות, חול, דשא ועוד. 
ליצור אתגר, ברגע שתינוק מתחיל לזחול לאפשר מדי פעם לתינוק לעבור מעל מכשולים שונים, למשל: רגלי ההורים, כריות, שמיכות ועוד. מכשולים אלו יאפשרו לתינוק לפתח את מערכת שיווי המשקל, חיזוק חגורת כתפיים ובנוסף מאפשרים התמודדות רגשית עם אתגר

לסיכום, זחילת הגחון הינה שלב התפתחותי חשוב ביותר למהלך ההתפתחותי של התינוק. בזחילת הגחון התינוק מתחיל לראשונה בחייו באמת לנוע ולחקור את סביבתו, תוך מגע של גופו עם הסביבה והנעתו בצורה מגוונת ומורכבת. זחילת הגחון תשפיע בהמשך על המוטוריקה העדינה, התפיסה המרחבית , הקאורדינציה, מערכת שיווי משקל, אחיזת עיפרון, טיפוס ועוד.  חשוב שתינוק ישהה בשלב זה לפחות מספר שבועות בכדי למצות את תהליך הלמידה. באמצעות יצירת סביבה התפתחותית מתאימה, ניתן לעזור לתינוק להגיע למיצוי יכולותיו ולמידה מרבית. 

רוצים להשתתף בפעילות חווייתית לעידוד זחילה אצל התינוק? מוזמנים לסדנאות היל"ה

יום עצמאות שמח !

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s