"כשהגשם יורד בלילות, נוצרות ברחוב שלוליות.."
אמרה ידועה היא שילדי חורף מתפתחים יותר לאט, לכן גם הטווח של כל שלב ההתפתחותי הוא יחסית רחב. יחד עם השונות בין כל ילד וילד יש לקחת בחשבון את הסביבה בה גדל הילד ויחד עם זאת גם את תנאי מזג האויר.
במקומות שבהן הרצפה קרה מאוד ימעטו אימהות להניח תינוק על הריצפה ושם נוכל לראות התפתחות בטווח העליון .
לדוגמה, אם טווח הזחילה הוא בין 7-9 חודשים נראה תינוקות זוחלים בסביבות 9 חודשים.
בגדים מסורבלים וריבוי שכבות יחד עם אי חשיפה למשטחים קשיחים ופתוחים (כמו ריצפה או חדר מרווח) מגבילים את היכולת התנועתית של התינוק. לא נוצרת למידה חדשה ולעיתים יכולה להיווצר אפילו הימנעות ממרקמים שונים משום שהמערכת החושית לא מכירה ולא מזהה.
נסו על עצמכם, כמה טווח תנועה יש לכם כאשר אתם לבושים בשכבות רבות, האם אתם מסוגלים להרגיש את הגפיים במלוא העוצמה? את הגוף?
אז… מה עושים?
דבר ראשון, מחממים את החדר כמה שאפשר ומתחילים להוריד שכבות. על מנת ליצור למידה במערכת החושים, אפשר להתחיל עם מגע עמוק:
אפשר להעזר בליפה, ספוג או בובת פרווה, נדמיין שהם טבלו באמבט בוץ של ים המלח ועכשיו צריך לקלח אותם.עם הליפה עוברים על כל הגוף-כפות רגליים, ידיים, אגן, בטן, שכמות ועוד…
זו הזדמנות נהדרת לתקשורת, לדבר עם התינוק, לשיר לו, בהמשך אפשר לשפשף בעדינות על הפנים.
מסובבים לאחד הצדדים עם הברכיים שלנו תופסים את הרגליים כדי שלא יתהפכו בחזרה. מוסיפים לקרצף, קצת יותר חזק ומידי פעם יוצרים הפסקות יזומות:"שפשף ושפשף ועצור"…

כדי להתהפך, תינוק צריך להכיר את הצדדים שלו כי עובר דרך הצדדים בהתהפכות.
באמצעות המגע אנחנו מכירים לתינוק את גבולות הגוף שלו ומעוררים את הקולטנים שנמצאים בתוך הגוף, בניגוד לקולטנים שנמצאים על העור וקשורים לתחושת המגע העדין.
נמשיך ונגלגל לצד שני, ליפה, לקרצף, טפיחות. מרימים יד עליונה ו"לאכול" גם בבית החזה. ולגלגל לבטן.
בעצם יצירת הגירוי החושי שלא כ"כ נעים ורך יצרנו מגע יותר גס שמכין את הגוף העור והמוח ללמידה ההתפתחותית שמכינה לקראת שלבי ההתפתחות הבאים. המלצה-בבית במקלחת לשפשף עם הליפה.
ככל שיקבל יותר מגע מחוספס המערכת תהיה יותר מוכנה ולא יהיה איחור התפתחותי, יעשה דברים בזמן.
תגובה אחת על ״התפתחות התינוק בחורף״