עבור פעוטות ותינוקות כל העולם הוא צעצוע אחד גדול. בקבוק, קופסא או בובת סמרטוטים, רק תנו להם לגעת ולחוש וכמובן לשמוע, להקשיב ולרקוד ופיתחתם את החושים בצורה משמעותית.

כמה פעמים שאלנו את עצמנו למה הילד זקוק בשנים הראשונות שלו? מהם היסודות שעליהם ייבנו כל החיים שלו?
התשובה הראשונה שנקבל היא כמובן חום ואהבה, ילד שחווה אהבה, הכלה, קבלה ובטחון גדל להיות מבוגר בטוח בעצמו, מכיל ואוהב, כזה שגם נותן בחזרה.
עם כל זאת, ילד זקוק גם לגירויים-חושיים, קוגנטיביים וחברתיים כדי לפתח את המיומנויות הנ"ל.
גירויים חושיים:
מגע, יכולת לקבל מגע עדין וגם מגע עמוק, נוכח. איך עושים את זה?- ע"י חשיפה למרקמים שונים, נעימים יותר ונעימים פחות. חול ,דשא, שטיח, רצפה, ליטוף ע"י מטפחת, נוצה בובת פרווה גם ספוג של המקלחת או ליפה. כאשר בגוף נחשף למגע הוא לומד להכיר ולומד לקבל מגע. אנחנו יצורים חברתיים והתקשורת הראשונה של הילדים עם העולם היא באמצעות מגע. אנחנו רוצים לפתח את המיומנות הזו לקבל מגע ובהמשך גם לתת. במאמר התפתחות התינוק בחורף כתבתי תרגיל נחמד לעשות עם הילדים.
בנוסף, מערכת שיווי משקל היא אחת המערכות החושיות שמתפתחות כבר ברחם סביב שבוע 11. זו מערכת שבעצם מלווה אותנו לכל אורך החיים . למה חשוב לפתח מערכת כזו? קשורה לכל מה שקשור לתנועה, התהפכות, זחילה, הליכה, קפיצה ועוד. ככל שנגרה יותר את המערכת היא תתפתח יותר.
איך גירוי החושים ומערכת שיווי המשקל תתפתח בגן: תינוקות קטנים ניתן להרים ולרקוד איתם. ילדים גדולים יותר כמובן רוקדים, קופצים לחישוק, מסתובבים ו משחקים על צלחת וסטיבולרית. בחצר יש אפשרות לטפס, לרוץ, לקפוץ להתנדנד. תוכלו לקרוא כאן על מערכת שיווי המשקל

כשהמערכות הגופניות מפותחות גם המוח מתפתח בהתאם, כל פעם נוצרת למידה חדשה. היתרון שלנו כיצורים חושבים, יוצרים מהווה בעצם את הייחודיות של האדם בטבע, בעולם. כדי להביא לידי ביטוי את היכולות הקוגנטיביות של הילדים אנחנו עובדים על השחלות, הרכבות, פיתוח של סקרנות.
בשביל תינוק, כל העולם הוא צעצוע אחד גדול ברגע שמאפשרים לו. הרי כף וקופסת פלסטיק בוריאציות שונות יכולים לפתח כל כך הרבה מיומנויות : הקשה עם הכף על הקופסה-הפקת צליל, מילוי והרקה של מים, חול, השחלות מבעד לפתח במכסה, בקבוקים עם מכסים גדולים-הברגות ועוד. צריך רק לאפשר.
אז למדנו שאפשר לשחק ולהתפתח כמעט מכל דבר, אבל איך לומדים לשחק ביחד? תוכלו לקרוא במאמר הבא: כיצד נתרגל כישורים חברתיים?
תגובה אחת על ״על צעצועים, גירויים והתפתחות תינוקות״