הדרכת הורים, טיפול רגשי, ליווי התפתחותי

הקלה על גזים וכאבי בטן

הורים טריים לרוב מתקשים להתמודד עם השינויים במערכת העיכול של הרך הנולד והבכי הנלווה לכך.

גזים אצל תינוקות זה שלב טבעי ונפוץ ולמרות שיש תינוקות שמשחררים ללא בעיות יש כאלה שנתקעים. הנה כיצד לזהות תינוק עם כאבי גזים ומה ניתן לעשות על מנת להקל:

נתחיל בהגדרה הרפואית של קוליק:

מוכר גם בשמות: קדדת, כאב בטן אצל תינוקות או כאב בטן קוליקי. זהו מצב המתבטא אצל תינוקות בהתקפי כאב בטן עוויתיים ופתאומיים. כאבים אלו נפוצים אצל תינוקות במיוחד בגילאי שבועיים עד שלושה חודשים.

סיבותיה של התופעה אינן ברורות. ההתקפים הבלתי צפויים מתרחשים, בדרך כלל, בשעות הערב המוקדמות, ונוטים להחמיר אחרי ארוחות. הם מלווים לרוב בבכי, אנחות והתפתלויות של התינוק, והם חולפים ללא טיפול לקראת גיל שלושה עד ארבעה חודשים.(מתוך ויקיפדיה)

כמו שכתבתי במאמר "למה תינוקות בוכים" תינוקות לא יכולים פשוט לומר לנו כשהם צריכים לשחרר גזים, כמו הרבה דברים אחרים שקשורים בתינוקות קטנים כדי לזהות מה מציק לתינוק שלנו- נתחיל בתהליך של אלימינציה. אבל לפני שנתחיל חשוב שנבהיר שלכל התינוקות יש גזים אך חלק מצליחים לשחרר יותר טוב ומצליחים להתמודד עם הכאבים.

תינוקות שאוכלים מסביב לשעון, המעיים שלהם פועלים מסביב לשעון ומייצרים גזים אינסופיים שעוברים במערכת עיכול לא בשלה.

זמן האכלה יכול לבוא עם הרבה בכי, בליעת אויר, אכילה מהירה, יניקה – במילים אחרות, הרבה אוויר, אשר בסופו של דבר יבואו לידי ביטוי  בצורה של גיהוק או גז.

יש להתחיל בהאכלה רגועה ולא מתוך בכי, כלומר, יש לצמצם עד כמה שניתן מצבים בהם התינוק בוכה ואוכל. ניתן להעזר בטיפים להרגעה.

תינוקות הניזונים מבקבוק יכולים לבלוע יותר אויר. כדי להילחם בזה, עלינו להטות את הבקבוק בזווית שממלא את הפטמה כולה עם חלב. חשוב להקפיד כי הפטמה אמנם מלאה נוזל ולא אויר אבל להזהר שלא "לשפוך" לתינוק את החלב ולגרום לו לבלוע כמות גדולה מידי בכל פעם ע"י עידוד יניקה פעילה מבקבוק. בהזנה של תמ"ל, מומלץ לחכות כמה דקות לאחר הכנת התמ"ל על מנת שחלק מהבועות שנוצרות בניעור הבקבוק וערבוב המים והאבקה יוכלו לצאת.

כיום קיימות נוסחאות שונות של תמ"ל המותאמות בתרכובת שלהן לילדים הסובלים מגזים .

ועדיין, גם כאשר מקפידים להרים את התינוק לאחר ההאכלה ולחכות  ל"גרעפס" המיוחל עדיין יש אוויר שנשאר בקיבה אחר  יוצא מהגוף לאחר מסע ארוך ומכאיב דרך מערכת העיכול שעדיין לא בשלה.   

לאחר ששללנו מצב רפואי, והתינוק שבדרך כלל רגוע וחייכן פתאום חסר שקט, מתפתל ומנסה להרים את  רגליו, יכול מאוד להיות כי יש גזים המסרבים לצאת. הדרך הטובה לאשש את החשש הוא לנסות מספר תרגילים המסייעים בשחרור הגזים. אם נראה כי לתינוק הוקל זה סימן מסגיר כי הבעיה היא גזים.

תרגילים להקלה על גזים:

נתחיל בלהניח את התינוק על הבטן על משטח ישר, יש להכניס את היד שלנו מתחת לבטן שלו כשכף היד פונה כלפי מעלה, לפתוח ולסגור את כף היד "כמו פרח" ולעסות בעדינות את הבטן. ניתן גם  להניח על הגב, ולנסות להניע את הרגליים מהירכיים בתנועות של רכיבה על אופניים. לעיתים תנועות אלו שוברות, את בועות האויר ונותנות את הדחיפה הקטנה לשחרור הגזים. אפשר להוסיף גם רחצה באמבט חמים כדי להקל על חוסר הנוחות. 

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s